מתכון לחם מחמצת כפרי

קמח, מים, מלח וזמן

התחלתי לאפות לחמים לפני עשור כשעבדתי במטבח המקצועי של מסעדת "מסה". הכנו לחם דגנים ולחם "מחמצת" ופוקאצ'ות. העבודה עם הבצק היפנטה אותי ופתחה לי עולם תוכן מרתק ומסתורי. באותן שנים עברתי מספר קורסים בבתי הספר המובילים בארץ שכולם עסקו בלחמים. בבצק. רק היום עשור אחרי אני באמת מבין על מה דיברו אותם מורים שאמרו שצריך להרגיש, ופירקו את התהליך לעשרה שלבים שכל אחד מהם מיוחד וקדוש

יש הרבה סדנאות לחם, סדנאות פיצה, סדנאות בישול איטלקי על פוקאצ'ה ואינספור סדנאות מחמצת. אבל אין טוב יותר מלנסות שוב ושוב. להתייעץ. ללמוד להבין ולגלות. מחמצת היא יצור חי ומאפשרת לגוף שלנו לאכול לחם בלי לסבול. היא עוזרת למערכת העיכול, היא מייצרת מיקרו בקטריות בריאות ועוד. היא קיימת כבר אלפי שנים מימי התנ"ך. המתכון הבא הוא לא בסיסי. אחוז המים הוא די גבוה, ומי שלא רגיל בעבודה עם בצק רטוב עלול להסתבך איתו. אם אין לכם ניסיון עם בצקים רטובים נסו להוריד מעט מכמות המים במתכון. 
סדנת אפיית לחם פרטית

ברשת תמיד תראו איך אנשים מכינים לחמים מלאי בועות ענקיות וכותבים עליהם בקמח את אילן היוחסין שלהם. אל תיתנו לזה להשפיע עליכם. הלחם שלכם צריך להיות פרקטי ולשרת את הצרכים שלכם. 

אני אוהב לאפות את הלחם בתבניות אינגליש כדי שיהיו לי פרוסות שקל לחמם בטוסטר. וגם יהיה יותר נוח לפרוס. אני לש הרבה ומוסיף שמן זית כדי לקבל קראמב צפוף ורך,כדי שאוכל למרוח עליו ולהכין ממנו כריך.

 

מתכון של תום גלס

טבח. אופה. קונדיטור. עבדתי במטבחים של שפים גדולים כמו אביב משה, מאיר אדוני, ארז קומורובסקי ועוד.

 אבל, רק כשמצאתי עצמי מבשל יום יום כשף של משפחה, הבנתי כמה הידע שצברתי במטבחי הגורמה יכול לעזור גם בבישול הביתי.

המטבח הוא הלב של כל בית, שם אני בוחר להיות ולתת מעצמי בכל רגע ורגע.

 

לחם מחמצת כפרי

לחם מחמצת בסיסי שאנחנו מכינים כל שבוע
זמן הכנה40 minutes
זמן בישול1 hour
התפחה/מנוחה7 hours
זמן כולל9 hours
מטבח צרפתי
מספר מנות 2 כיכרות

ציוד הכרחי

  • מיקסר
  • משקל מטבח
  • מד ליטר
  • קעריות
  • קערה/קופסה להתפחה
  • תבנית אינגליש/סיר לחם

רשימת מרכיבים
  

  • 900 גרם קמח לחם
  • 160 גרם קמח שיפון/חיטה מלא
  • 840 גרם מים (מתחילים עם 765 ואז מוסיפים 75)
  • 200 גרם מחמצת 70% הידרציה (יחס של 70 מל' מים ל 100 גרם קמח)
  • 30 גרם מלח
  • 35 גרם שמן זית

הוראות הכנה
 

  • מכניסים לקערת המיקסר 765 גרם מים והמחמצת ומעליהם את הקמחים
  • מערבבים במהירות נמוכה למשך 7 דקות
  • מגבירים למהירות בינונית גבוהה וממתינים עד שהבצק יתאסף מהתחתית
  • מגבירים מהירות ומזלפים את המים הנותרים בהדרגה בכל פעם מחכים עד שנטמע. בשלב זה מוסיפים גם את המלח.
  • מזלפים את שמן הזית באותו האופן, אם רוצים להוסיף תוספות זהו השלב בו מוסיפים אותם במהירות נמוכה
  • מעבירים את הבצק לכלי משומן ומקפלים
  • מתפיחים את הבצק בתנאים נעימים ולחים או בקופסה סגורה. ניתן להכניס את הבצק ללילה במקרר ולהמשיך למחרת
  • אחרי 45 דקות מבצעים קיפול נוסף ולאחר 45 דקות נוספות מבצעים קיפול אחרון
  • כשהבצק הכפיל את נפחו ומתנועע כמו מיטת מים מורידים אותו למשטח מקומח ומחלקים אותו לשתי חתיכות שוות
  • מבצעים עיצוב ראשוני בעזרת קיפולים ומאפשרים לבצק לנוח 10-15 דקות
  • מבצעים עיצוב סופי ומעבירים לתבניות אינגליש מרופדות בנייר אפייה
  • מתפיחים את הבצק כשעה – שעתיים תלוי בטמפרטורה
  • בשלב זה ניתן להכניס את הבצק למנוחה למשך הלילה ולאפות ישר בבוקר
  • מחממים תנור ל- 220°C טורבו. ומניחים קלחת מים רותחים בתחתית התנור
  • חורצים את הבצק ומורחים אותו במים, אופים ב- 200°C למשך 25 דקות
  • מוציאים את הקלחת עם המים ואופים 20 דקות נוספות
  • מוציאים את הלחמים מהתבניות על גבי הרשת וממשיכים לאפות עם דלת מעט פתוחה כ-15 דקות נוספות
  • מאפשרים ללחמים להצטנן על רשת לפחות שעתיים לפני שפורסים

הערות

לחמים הם פשוטים אך מורכבים מאוד להכנה. בכל פעם לומדים עליהם משהו חדש ולא תמיד מבינים למה קיבלנו את התוצאה שקיבלנו. הסוד הוא להמשיך ולנסות עוד ועוד
מילות חיפוש בצק, לחם, מאפה, מחמצת
ביקורות
נגן וידאו
נגן וידאו
מְעוּלֶה
34 ביקורות ב-
Ailon Voldman
Ailon Voldman
02/09/2023
אין מילים לתאר את החוויה. שף פרטי, מורה פרטי, מדריך, איף שלא תקראו לזה הבן אדם פשוט מביא את עצמו ונותן המון ערך מוסף. הסבלנות, הדיבור בגובה העיניים, החוויה, האנושיות, עבודת הצוות והאוכל הכלכך טעים ומיוחד, אלה כל הדברים שהפכו את החוויה הזאת לכלכך עוצמתית תודה תום!
Stav Novisov Bolotin
Stav Novisov Bolotin
02/09/2023
לקחתי את הקורס למתחילים. עד כע נהנה מאוד מהקורס ומההדרכה של תום. מציע בחום לחובבים כמוני השוקלים ומתעניינים בענייני מטבח ובישול.
sharona voldman
sharona voldman
01/09/2023
תום גלס קשוב ומקצועי 🪷 סדנה ביתית בקרית טבעון מושלמת !!!! חוויה קולינרית גם של העברת המידע וגם של טיב האוכל רמה גבוהה בינלאומית ❤️❤️❤️
Sigal Steinberg
Sigal Steinberg
01/09/2023
עשינו לילד לקראת בר המצווה 3 שיעורי בישול עם תום היה נעים, מסביר ומלמד מאוד! פתח את הילד לבישולים, וטעמים חדשים, ולימד אותו טכניקות וכלים שיקדמו את הבישול שלו בצעדי ענק למעלה. וכמובן התוצרים טעימים מאוד ממליצה בחום רב 🙂
Efi Pupkin
Efi Pupkin
21/08/2023
Perfect... everything.
חגית רוס
חגית רוס
21/08/2023
הזמנו את תום לארוחת שף לכבוד ״חתונת הזהב״ של הוריי. תום, עם ידי הזהב, החיוך הגדול והמבוייש והסבלנות אין קץ, הוציא תחת ידיו ארוחת מלכים, שגרמה לכולנו לשבת סביב השולחן למעלה מ-3 שעות ורק להנות. האוכל הותאם באופן פנומנלי לכל המגבלות של מי מהאוכלים (משומרי הכשרות עבור דרך האלרגי לדגנים ועד לזו שנמנעת מפחמימות וסוכרים). במחשבה גדולה התאים תום את התפריט כך שכולם יכלו לאכול מהכל. אנחנו כבר מחפשים את התירוץ לאירוע הגדול הבא…😋
Liat Eyal
Liat Eyal
17/08/2023
הזמנו את תום לסדנת ראמן פרטית לרגל יום הולדת. תום בחור מקסים, מקצועי, נעים הליכות, בעל ידע רב. הסביר הכל בצורה נעימה, היה קליל, זורם, הביא איתו את כל הציוד, כך שאם משהו היה חסר, אין בעיה. היה לנו מאוד כיף, וגם הראמן יצא מושקע ומאוד טעים. נותרו לנו בבית רטבים וצירים לעוד כמה ארוחות טובות. ממליצים בחום!
Eden Skovronek
Eden Skovronek
04/08/2023
תום הגיע אלינו הביתה ללמד אותנו להכין ראמן. היה מאוד נחמד איתו! זורם, קליל, אווירה ממש טובה ונעימה. חוץ מזה למדנו קצת דברים בסיסיים בהכנת אוכל וקיבלנו טיפים מעולים (: וכמובן שהראמן היה שווה כל דקת עבודה! ממליצים בחום.
Itzik F
Itzik F
14/04/2023
Amazing cooking experience in a lovely atmosphere. Tom is a great teacher and super nice person.
Noa Gana
Noa Gana
02/12/2022
היינו בשיעור ראמן פרטי אצל תום ולמדנו המון, לא רק על ראמן, גם על גישה לאוכל ובישול. הייתה חוויה כיפית נעימה ומעניינת , ממליצים בחום (:
דילוג לתוכן